Ga naar de inhoud

SIDS Archeologienieuws December 2023

  • door

Best lezer,

ArcheoHotspot

Wist u dat ons Archeologisch Museum en de ArcheoHotspot elke woensdag en zaterdag gratis te bezoeken zijn tussen 13.00 en 16.30 uur?

Ook voor de jeugd is voldoende te doen, er is oa een speurtocht, een zandbak en een quiz. Natuurlijk bestaat ook de gelegenheid om zelf te puzzelen met eeuwenoude aardewerk scherven.

Of komt u bladeren in onze uitgebreide collectie archeologische – en historische (Bergse) boeken?

Komt u eens langs, de koffie staat klaar! (Bij wijze van spreken dan, we zetten hem graag vers voor u  😉)

Mocht u trouwens nog op zoek zijn naar een cadeau,

En wilt u gelijktijdig onze Stichting ondersteunen? Denk dan eens aan een cadeau-donateurschap.

Donateur van SIDS bent u al vanaf € 20,- per jaar.

Met een donateurschap ondersteunt u de archeologie in Bergen op Zoom en onze Stichting in al onze (publieks)activiteiten.

Zonder uw steun zouden deze niet mogelijk zijn! Voor meer informatie: scherminckel@home.nl

Ook leuk om cadeau te geven: wij hebben nog enkele exemplaren van het boek ‘Opgravingen in Bergen op Zoom’ te koop voor € 20,- (gratis thuisbezorging in Bergen op Zoom).

Archeologietour Verborgen Vesting

Iedere eerste zaterdagochtend van de maand organiseert SIDS een Archeologietour naar de Verborgen Vesting.

Zo ook zaterdag 3 februari. We starten in de ArcheoHotspot in de Wassenaarstraat 61, Bergen op Zoom.

U ontvangt daar een presentatie over het ontstaan, de werking en de afbraak van de Vesting Bergen op Zoom.

Natuurlijk besteden wij ook aandacht aan de vele archeologische vondsten van de vestingwerken. Aansluitend bezoeken we de Verborgen Vesting.

De tijdsduur van de Archeologietour is 1,5 uur. U bent van harte welkom om deze Archeologietour Verborgen Vesting bij te wonen!

We stellen het wel op prijs als u ons via scherminckel@home.nl op de hoogte brengt van uw deelname.

(Deelname: € 8,- volw/ € 4,- kind. Donateurs gratis)

Wilt u met een eigen groepje aan de Archeologietour deelnemen, dan is dat mogelijk vanaf vijf personen op afspraak. Meld u aan via scherminckel@home.nl en wij nemen contact met u op.

Tentoonstelling Wouw!

Op 17 november is in het Tongerlohuys in Roosendaal de tentoonstelling ‘Wouw!’ geopend. Deze boeiende tentoonstelling neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het ooit imposante kasteel van Wouw. De tentoonstelling is tot 9 februari in het Tongerlohuys te zien. Hier wordt de intrigerende connectie verkend tussen oorlogen, kastelen en de archeologische vondsten die ons inzicht geven in het verleden.

Van 24 febr t/m 23 juni zal deze tentoonstelling verhuizen naar Het Markiezenhof, waar dan ook aandacht besteed zal worden aan het leven in een kasteel en de rol van de markiezen van Bergen op Zoom.

Oftewel: deze tentoonstelling is het zeker waard om zowel nu in het Tongerlohuys als in het voorjaar in het Markiezenhof te bezoeken!

Daarnaast is – in samenwerking met SIDS en het Kasteel van Wouw – speciaal voor kinderen een boekje met een speurtocht ontwikkeld en zijn er veel archeologische doe-activiteiten te vinden in de tentoonstelling. Ook zal SIDS nog enkele publieksactiviteiten organiseren, die aansluiten bij deze tentoonstelling. Hierover verneemt u later meer.

Kasteel van Wouw (tongerlohuys.nl)

Een keer meekijken?

Wie zijn wij?
Stichting In den Scherminckel (SIDS) is dé archeologische vrijwilligersorganisatie in Bergen op Zoom. 

Werkzaamheden
Eén van onze belangrijkste taken is publieksbereik. Dit doen wij onder andere door het organiseren van cursussen, open dagen, lezingen, rondleidingen, stadswandelingen, het geven van lessen op scholen of het ontvangen van individuele bezoekers en (school)klassen in het Archeologisch Depot en de ArcheoHotspot. Hiermee bereiken wij jaarlijks veel mensen, van jong … tot ietsje minder jong.

Ter uitbreiding en ondersteuning van onze educatieve vrijwilligers, zijn wij op zoek naar enthousiaste educatoren.

Wij vragen
Vind je archeologie interessant? Wil je meer hierover weten en ook anderen enthousiast maken voor archeologie? En ben je regelmatig een dagdeel beschikbaar? Dan zoeken wij jou!

Wij bieden
Natuurlijk zorgen wij ervoor dat je goed begeleid wordt. Ook regelen wij dat je voldoende archeologische kennis kunt opbouwen. 
In overleg kijken we naar welke activiteit(en) en doelgroep(en) je interesse uitgaat. Hiervoor loop je natuurlijk ook lekker vaak mee met ons.
Misschien heb je zelf ook wel een idee voor een nieuwe activiteit!

Je bepaalt overigens zelf hoe vaak en op welke momenten je beschikbaar bent, waarbij je begeleid wordt door onze zeer ervaren educatoren. 
Het materiaal waarmee wij werken, varieert van échte eeuwenoude vondsten tot aan moderne digitale middelen.


Een financiële vergoeding kunnen wij helaas niet bieden, maar de informele sfeer én het enthousiasme van zowel onze vrijwilligers als ons publiek levert een zeer grote voldoening op. 


Ben je nieuwsgierig geworden?

Kijk dan ook eens op onze website www.scherminckel.nl of volg ons op www.facebook.com/scherminckel.

Interesse?
Als je naast de vacature op “reageren” klikt krijgen wij bericht van jouw interesse. Er zal dan zo spoedig mogelijk contact met je worden opgenomen. Hiervoor moet je wel ingelogd zijn. Heb je nog geen account? Hier kun je jezelf aanmelden!

Voor vragen, meer informatie en de activiteitenplanning kunt u ons bereiken via scherminckel@home.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security