Ga naar de inhoud

Open Monumentendagen 2023

Tijdens de Open Monumentendagen organiseert Stichting in den Scherminckel twee activiteiten, de archeologietour naar de Verborgen vesting en bezoek aan het archeologisch Depot

Verborgen Vesting

De vesting Bergen op Zoom was het meesterwerk van vestingbouwer Menno van Coehoorn. Daarmee stond Bergen op Zoom bekend als een onneembare stad. Tot 1747….

Een bezoek aan de Verborgen Vesting start in het Archeologisch Depot, Wassenaarstraat 59. Hier wordt aandacht besteed aan wat een vesting is, welke onderdelen een vesting heeft en waartoe deze dienden. Vervolgens lopen we (ca 5 minuten) naar de Verborgen Vesting. Daar dalen we via een trap af om de Verborgen Vesting te horen, zien en ervaren door middel van de indrukwekkende archeologische restanten van de Verborgen Vesting en door een audiovisuele presentatie op 3 grote bioscoopschermen.

Wanneer? Op zaterdag 9 september:

 • 10:00 uur
 • 11:00 uur
 • 12:00 uur
 • 14:00 uur
 • 15:00 uur
 • 16:00 uur

Op zaterdag hebben wij heel veel bezoekers mogen ontvangen, alle rondleidingen waren nagenoeg volgeboekt. Alle bezoekers bedankt voor uw belangstelling.

 • 12:00 uur Volgeboekt
 • 13:00 uur
 • 14:00 uur
 • 15:00 uur
 • 16:00 uur

Ook op zondag was er ondanks de hitte veel belangstelling voor de archeologie tour met bezoek aan de verborgen vesting. In de kelder van de verborgen vesting is het overigens altijd koel.

Tijdsduur: 1 uur en 15 minuten

De toegang is tijdens de Open Monumentendagen gratis, wel is het vanwege het maximale aantal bezoekers verplicht om je aan te melden via scherminckel@home.nl. Gelieve in de mail een voorkeurstijd aan te geven. Als een bepaalde tijd is volgeboekt wordt dat hierboven aangeven. Het aanmelden voor zaterdag 9 september per email is nu gesloten. De aanmeldingen voor het bezoek op zondag worden pas op zaterdagavond verwerkt in verband met de drukke werkzaamheden op zaterdag 9 september. U ontvangt dan zaterdagavond een mail.

* De Verborgen Vesting is ‘verstopt’ onder de grond in een speciaal aangelegde kelder en is alleen via een trap toegankelijk. Helaas is de Verborgen Vesting daardoor niet geschikt voor personen die minder goed ter been zijn.

D

Zie ook onderstaand artikel in BN/DeStem van 19-6-2020 voor een impressie:

https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/kanonschoten-en-gegil-bij-val-bergse-vesting-in-historische-bezoekerskelder~a4d57576/


Het ontwikkelen van onze educatieve bezoeken aan de Verborgen Vesting is mede mogelijk gemaakt door een subsidiebijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Prins Bernhard Cultuurfonds

Ontdek de bodemgeheimen van Bergen op Zoom tijdens de Open Dagen in het Archeologisch Depot op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023!

Kom langs en ontdek welk verhaal de vele mysterieuze bodemvondsten ons vertellen. Leer wat er allemaal komt kijken bij een opgraving, en over het hoe en waarom van archeologie. Neem een duik in het verleden door onze tentoonstelling en deze unieke kans om het Archeologisch Depot te bezoeken en de duizenden vondsten te bekijken. Met natuurlijk bijzondere vondsten van leer!

Praktische informatie:

Locatie: Wassenaarstraat 61, Bergen op Zoom

Wanneer: Zaterdag 9 september en zondag 10 september 13.00-17.00 uur

Entree: Is gratis. Aanmelden niet nodig.

Hier komt een link naar het volledige programma van Open Monumenten Dag in Bergen op Zoom.

x Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security